Suikermeloenen komen, net als andere meloenen, uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Ze zijn daarmee eigenlijk een groentesoort in plaats van een fruitsoort, maar worden vanwege de zoete smaak vaak tot het fruit gerekend. Andere benamingen voor de suikermeloen zijn honingmeloen en gladde meloen. De suikermeloenen worden geteeld in zonnige gebieden waar ze op de volle grond of in kassen worden geteeld. Een aantal gebieden zijn Spanje, Frankrijk, Chili, Zuid-Afrika en Israël. Ze zijn voornamelijk verkrijgbaar van juli tot september.

De schil is glad en heeft een gele kleur. Het vruchtvlees heeft doorgaans een oranje kleur en een zoete smaak. Binnen de suikermeloen zijn er nog verschillende soorten, waarbij de smaak en kleur kunnen afwijken. In het centrum van de meloen zitten de zaden bijeen, waardoor deze gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Een suikermeloen is rijp wanneer de onderkant licht meegeeft bij druk en de meloen een aangename zoete geur heeft.

Suikermeloenen zijn minder waterrijk als watermeloenen en zijn daarom geschikt voor het decoreren van producten. Verder kan het gebruikt worden als basis of vulling in banketproducten en ijs.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag