Een Vollsauer is een, uit Duitsland afkomstig, voordeeg. Vollsauer is een Duitse uitdrukking waarmee de derde stap wordt bedoeld in het proces van de productie van zuurdesem. Voorafgaand aan deze stap gaan de stappen Anfrischsauer en Grundsauer. Deze methode is een van de meest traditionele zuurdesemmethodes in Duitstalige landen, waarbij een sterke, uitgebalanceerde zuurdesem ontstaat met een lage verwerkingstolerantie.

De derde stap, de Vollsauer, bestaat uit het mengen van de Grundsauer met graanproducten, zoals bloem, meel of gries, en met water. Hierna wordt de Vollsauer voor 3-10 uur gerijpt bij een temperatuur van 25-30°C. Hierbij geldt dat de tijden in combinatie met het recept aangepast kunnen worden aan het productieproces in de bakkerij. De Vollsauer heeft als doel de zuurtegraad en de drijfkracht te optimaliseren. Aan het einde van deze stap is een volledig gerijpt zuurdesem ontstaan wat in het brooddeeg kan worden verwerkt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag