Een Zuidlaarderbol is een groot rond brood dat wordt gemaakt van roggemeel en rijkelijk wordt gevuld met rozijnen en krenten. Het is een streekproduct, als wel een historisch product, uit het Groningse Zuidlaren.
Al sinds 1200 wordt in de derde week van oktober de grootste en oudste paardenmarkt van West-Europa gehouden in Zuidlaren. Niet alleen paarden worden er verhandeld, maar ook schapen, koeien en pluimvee. Het stevige brood dat voor een groot deel uit roggebloem bestaat, vormde de ideale ‘bodem in de maag’ voor boeren, burgers en paardenlui, die van heinde en verre kwamen om in Zuidlaren hun vee te verkopen. Het brood bleef door de zware vulling van krenten, rozijnen en sukade lang mals en smakelijk.
Sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw wordt het brood ‘Echte Zuidlaarderbol’ genoemd. Hoewel het brood een bol wordt genoemd, is het niet kogelrond. Het brood heeft een meer afgeplatte vorm. De Zuidlaarderbol van tegenwoordig is aangepast aan de eisen van deze tijd. Hij blijft langer zacht en heeft betere eet-eigenschappen. Het brood wordt in snee├źn gegeten met een laag roomboter.
In 1996 is de miljoenste Zuidlaarderbol gebakken door banketbakkerij Hovius in Zuidlaren.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag