Eenkoorn (Triticum monococcum) is een diploïde tarwesoort met wilde en gecultiveerde varianten en behoort tot de grassenfamilie. De naam is afgeleid van de op de aarspil apart zittende aartjes. Het is een van de oudste graansoorten en wordt gezien als de voorloper van spelt, tarwe en emmertarwe. Net zoals bij spelt zijn de kafjes van het graan vergroeid met de korrel, waardoor het bestand is tegen veel schimmelziekten. Door deze vergroeide kafjes moet eenkoorn na het dorsen wel nog worden gepeld.

Eenkoorn wordt al sinds 7600 voor Christus in Mesopotamië verbouwd, wat tegenwoordig beter bekend staat als de landen Irak, Iran en Syrië. Het wordt maar weinig op kleine schaal in Zwitserland, Italë, Spanje en sinds 2015 in Nederland verbouwd.

Eenkoorn kan in dezelfde producten worden verwerkt als emmer, tarwe en spelt. Het heeft in vergelijking met tarwe een lager glutengehalte, maar levert bij het aanpassen van het productieproces een zacht, compacter en smaakvoller brood op. Het productieproces lijkt hierbij op dat van emmer, waarbij door koud rijzen en het gebruikt van desem een luchtiger brood kan worden verkregen. Behalve voor brood, kan eenkoorn ook worden gebruikt in banketproducten en ter vervanging van rijst.