Emmertarwe (Triticum dicoccum), ook wel emmer of tweekoren genoemd, is een tetraploïde tarwesoort met wilde en gecultiveerde varianten. Emmertarwe werd vanaf 7000 voor Christus al in onder meer Egypte verbouwd. Tegenwoordig wordt het op grotere schaal in Ethiopië, Turkije en Syrië geteeld, maar ook in Nederland wordt het op kleine schaal verbouwd.

Het is een graan dat 1,5-2 meter hoog wordt, met lange kafnaalden en een aar dat hoog boven het vlagblad staat. Het heeft twee korrels in een kaf die vastzitten. Het voordeel hierbij is dat emmertarwe minder gevoelig is voor ziektes. Het nadeel is dat het kaf niet van het koren scheid bij het dorsen, waardoor het graan na het dorsen nog moet worden gepeld.

Emmer bevat een laag gehalte aan glutenvormende eiwitten, wat het lastiger maakt om een brood van te bakken. In combinatie met koud rijzen en zuurdesem kan er een brood van worden gebakken, maar het proces duurt langer dan bij tarwebrood. Het uiteindelijke product is een compact, vochtig brood met een licht nootachtige smaak. Verder kan het ook als smaaktoevoeging in volkorenbroden worden gebruikt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag