Frangipane is een luchtige en spuitbare spijstoevoeging. Frangipane wordt vaak gebruikt als vulling in gebak zoals pensees, bodems voor gebak en in luxe gerezen degen. Het bereiden van frangipane gaat op dezelfde manier als het aanmaken van spuitbare amandelspijs. Na het toevoegen van het vocht wordt alleen nog vetstof toegevoegd en wordt deze enigszins luchtig geklopt.
Een basis frangipane bestaat uit voornamelijk amandelspijs dat luchtig geklopt wordt met ei(dooier) en vetstof (boter of margarine). Door de vetstof kan de amandelspijs luchtig worden geklopt, al moet uitgekeken worden dat deze niet te luchtig wordt. De frangipane neemt dan te veel toe in volume bij het bakken.
Er zijn ook variaties mogelijk op de frangipane. Zo kan in plaats van amandelspijs ook andere spijssoorten gebruikt worden en in plaats van ei(dooier) ook water, geleroom en gembernat worden gebruikt. Geleroom mag alleen gebruikt worden wanneer het product geen amandel in de naam heeft, omdat amandeltoevoegingen wettelijk gezien geen zetmeel mogen bevatten en geleroom dit wel bevat.