Gember is een specerij met een vrij sterke en pittige smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie.
De gemberplant groeit in moerasachtige, tropische gebieden van landen als India, China, Japan, West Afrika, Jamaica en Australiƫ. De stengel van de gemberplant groeit in de grond horizontaal verder. Het ondergrondse stengeldeel heet de wortelstok. Van deze wortelstokken wordt gember gewonnen.
De jongste uitlopers geven de beste kwaliteit gember, met een milde smaak, aromatisch en weinig vezelstoffen. Dit noemt men Stemgember. De gember afkomstig van jonge wortelstokken is licht van kleur, niet vezelig, aromatisch en niet scherp van smaak. Gember afkomstig van oudere wortelstokken is donkerder van kleur, bevat meer vezels, is minder aromatisch en scherper van smaak.
Wanneer de wortelstok is gerooid, wordt deze gewassen en daarna geschild. Dan worden ze zonder verdere behandeling gebruikt als verse gember of gedroogd en vermalen tot gemberpoeder of gekonfijt. In de bakkerij wordt gember gebruikt als vulling, ter decoratie of als smaakstof. Het wordt met name toegepast in koek en gebak, zoals gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag