Gerst (Hordeum vulgare) is een graansoort die behoort tot de grassenfamilie. Gerst stamt af van wilde gerst (Hordeum spontaneum), die in het Midden-Oosten nog steeds wordt verbouwd. De plant wordt 0,7-1,2 meter hoog. De aar heeft lange kafnaalden die gaan hangen op het moment dat hij rijp is. Bij het oogsten zijn de korrels vergroeid met de omhullende kafjes. Deze zijn voor de mens onverteerbaar, waardoor de korrels eerst moeten worden gepeld op een pelmolen. Gepelde gerst wordt gort genoemd.

Bij gerst wordt een verdeling gemaakt tussen zomer- en wintergerst. Zomergerst wordt vanaf half februari gezaaid en rijpt in minder dan 100 dagen. De aar is bij zomergerst voornamelijk tweeledig. Wintergerst wordt in oktober gezaaid en moet winterhard zijn. Het heeft daardoor aanzienlijk meer warmte nodig dan zomergerst. Wintergerst is meestal vierledig. In Nederland wordt voornamelijk zomergerst verbouwd.

Gerst wordt in de bakkerij voornamelijk gebruikt in de vorm van vlokken, mout en korrels. Omdat het weinig gluteneiwitten bevat is het minder geschikt om een brood van te bakken, zonder dat het brood compact en brokkelig wordt. Om een brood van gerst te bakken kan er 20-30% tarwemeel aan worden toegevoegd. Het brood zal echter relatief plat blijven.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag