Gevuld brood heeft als kenmerk dat het naast de basisgrondstoffen tarwemeel, water, gist en zout ook nog andere grondstoffen bevat. De hang naar luxe en steeds lekkerder voedsel, vooral ook bij feestelijke gelegenheden, zorgde ervoor dat de bakker andere broodsoorten ontwikkelde. Er werden aan gewoon brooddeeg extra grondstoffen toegevoegd en dan het liefst exotische. Dat werd mogelijk toen Nederlandse schepen alle wereldzee├źn bevoeren en producten meebrachten die in ons land niet voorkwamen. Denk aan zoals krenten uit Griekenland, rozijnen uit Turkije, noten en zaden uit andere tropische en subtropische gebieden. Daarom was gevuld grootbrood destijds aanzienlijk duurder dan ongevuld brood. Dat verschil is nu niet meer zo groot, omdat de import van deze toevoegingen veel makkelijker geworden is.

Voorbeelden van gevulde broodsoorten zijn de Zuidlaarderbol, de Westfriese krentenmik, het Marikenbrood, het Fries suikerbrood. Voor bepaalde feestelijkheden zijn er bijvoorbeeld de kerststol, het paasbrood, Driekoningenbrood en Krentenwegge.

De meest voorkomende gevulde broodsoorten zijn:

  • Krentenbrood – met krenten
  • Rozijnenbrood – met rozijnen
  • Notenbrood – met noten
  • Mueslibrood – met muesli
  • Vruchtenbrood – met diverse gemengde vruchten
  • Suikerbrood – met chips

Volgens het Warenwetbesluit Meel en Brood moet krentenbrood minimaal 30% krenten bevatten, rozijnenbrood minimaal 30% rozijnen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag