Gianduja is een zachte, romige mix op basis van chocolade waaraan hazelnoten zijn toegevoegd. Van oorsprong komt het uit de regio Piëmont, gelegen in Noord-Italië. Het werd in Turijn bedacht in de periode van Napoleons heerschappij (1796-1814). Door een periode waarin cacao moeilijk verkrijgbaar was, werd de kleine hoeveelheid aanwezige chocolade opgerekt door hier hazelnoten aan toe te voegen. De naam Gianduja is afgeleid van een carnavals- en marionet karakter dat Piëmont representeert.
 

Gianduja bevat tot 25-30% hazelnoten die zijn fijngemalen en worden gemixt met melkchocolade. Het geeft een romige textuur met een kenmerkende hazelnootsmaak. Door gebruik te maken van pure chocolade in plaats van melkchocolade, ontstaat een donkerder product met een sterkere smaak van pure chocolade.
 

Deze chocolade kan worden gebruikt in verschillende soorten zoete producten. Het is een half vaste crème die gemakkelijk te snijden of verwerken is. Zo is het te gebruiken als vulling in bonbons, maar kan het ook worden gesmolten om producten, zoals ijs of bavaroise, op smaak te brengen.