Gierst is een groep graangewassen met kleine korrels waarmee meestal de soort Panicum miliaceum wordt bedoeld. Net zoals andere granen behoort het gewas tot de grassenfamilie. Gierstkorrels groeien in pluimen, waarbij het goudgele, zwarte, witte of rode korrels kan bevatten. De korrels zijn omhuld met een kafje. Voor het consumeren worden deze korrels gepeld, omdat ongepelde gierst een bittere smaak heeft.

Er zijn sporen gevonden dat gierstkorrels 6700-8300 voor Christus in China werden geteeld, waarbij het destijds vaker voorkwam dan rijst. In Nederland werd vermoedelijk voor de jaartelling al gierst geteeld. In Azië en Afrika is gierst nog steeds een van de belangrijkste voedingsmiddelen.

De gepelde gierstkorrel is rond en ongeveer 1,5 mm. in doorsnee. In zijn geheel wordt het gebruikt als decoratie of ingrediënt, maar kan ook worden verwerkt op dezelfde manier als rijst. Gierstemeel komt weinig voor, maar kan worden gebruikt voor het bakken van glutenvrije producten, waarbij het op dezelfde manier kan worden verwerkt als andere glutenvrije graansoorten. Gierst kan in banketproducten, zoals puddingen en cake, worden gebruikt, al ligt het eiwitgehalte iets lager in vergelijking met zachte tarwesoorten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag