Golden syrup is een siroop van riet- of bietsuikersap. Het wordt met name veel gebruikt in recepten afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Golden syrup is ontstaan als bijproduct van de rietsuikerproductie. In 1883 werd door de Engelse raffinaderij Abram Lyle & Sons uit Oost-Londen onderzocht hoe ze de bittere melasse konden verwerken tot een fijn en vloeibaar zoetmiddel, waarna ze het in 1885 op de markt brachten als golden syrup.

Golden syrup heeft een goudgele of amberachtige kleur die lijkt op de kleur van honing. Door het productieproces blijft de siroop vloeibaar en kristalliseert niet uit. De smaak is karamelachtig en licht zoutig. Door de vloeibaarheid en zoete smaak van de siroop is het geschikt als vervanger voor honing.

Golden syrup kan worden gebruikt als vervanger voor vloeibare suikers in brood- en banketproducten. Bij het gebruik in bijvoorbeeld ijs of bonbons moet rekening worden gehouden met een andere viscositeit en suikergehalte. Door de licht karamelachtige smaak, gaat de golden syrup goed samen met verschillende soorten noten, zoals pecannoten en walnoten.