Er is geen wetenschappelijk bewijs dat spelt lichter verteerbaar is ten opzichte van tarwe. Spelt en tarwe zijn genetisch nauw verwant en bevatten beide gluten, waardoor deze niet geschikt zijn voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten.

Er zijn aanwijzingen dat de gluten in spelt er anders uitzien dan die in tarwe. Spelgluten reageren mogelijk anders op fermentatieprocessen in het menselijk lichaam. Wetenschappelijk is hier nog geen bewijs voor. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de gluten daar niet verantwoordelijk zijn, maar dat het andere eiwitten zijn die een rol spelen bij betere verteerbaarheid. Het kan zijn dat deze eiwitten in spelt in een andere hoeveelheid aanwezig zijn dan in tarwe of anders reageren.

Er zijn ook bepaalde koolhydraten in tarwe en spelt die effect op de vertering kunnen hebben. Deze koolhydraten heten Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen: ook wel FODmaps. FODmaps worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm, waardoor ze gefermenteerd worden in de dikke darm. Dat kan als gevolg hebben dat er in meer of mindere mate gasvorming ontstaat, wat weer kan leiden tot minder gasvorming en daarmee een beter gevoel geven in de darmen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag