Als het gaat om voedingswaarde wordt van spelt van alles gezegd; het zou hoger in voedingsstoffen zijn, vezelrijker, hoog in eiwit, veel vitaminen en mineralen bevatten dan tarwe.

 

Omdat er verschillen zijn tussen speltrassen en omdat de (klimatologische) omstandigheden sterk van invloed zijn op de voedingswaarde van spelt, is het lastig hier harde uitspraken over te doen. Daarbij zijn er nog niet zoveel gegevens vanuit de literatuur beschikbaar over de voedingswaarde van spelt. Daarom wordt uitgegaan van gemiddelden.

 

Gemiddeld genomen is de voedingswaarde van tarwe en spelt vergelijkbaar. Uit de meeste studies blijkt dat het eiwitgehalte van spelt iets hoger ligt dan dat van tarwe. Ook het vetgehalte lijkt gemiddeld genomen iets hoger, maar dat is niet het geval in alle onderzoeken. Het gehalte aan voedingsvezels is gemiddeld genomen vergelijkbaar. De resultaten van alle speltrassen vallen op vrijwel alle onderdelen binnen de range van de zomer- en wintertarwes.

 

Daarnaast geldt, net als voor tarwebrood, dat ook speltbrood de meeste voedingstoffen bevat als er volkorenmeel van spelt in wordt gebruikt.