De Jonagold is een appelras dat is ontstaan in de Verenigde Staten en eind jaren 60 in Europa is geïntroduceerd. Het werd daarbij vooral in België, in het Limburgse Haspengouw, geplant. De Jonagold is ontstaan door een kruising van de Golden Delicious en de Jonathan. De Jonagored is een kleurmutant van de Jonagold. Het heeft dezelfde smaak en eigenschappen als de Jonagold, maar heeft een andere kleur. In Nederland is het de op één na meest geteelde appel.

De Jonagold is een zeer grote appelsoort, die zeer stevig en sappig is. De schil van de Jonagold is groengeel met daarop een oranjerode blos. Een Jonagold zonder blos heeft minder smaak. De Jonagored heeft een donkerrode kleur. Het vruchtvlees is roomwit van kleur stevig, sappig en heeft een friszoete smaak. Bij verhitting behoudt het vruchtvlees goed zijn vorm.

Door de eigenschappen van de Jonagold, kan deze appelsoort voor veel doeleinden worden gebruikt. Het is een appelsoort die zowel rauw als verhit kan worden gebruikt, waardoor het geschikt is voor zowel decoratie als het gebruik in appelgebak.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag