Het verschil tussen gefermenteerde en niet gefermenteerde vezels is de manier van verteren door het menselijk lichaam.

De meeste vezels kunnen in de dikke darm door bacteriën worden omgezet en afgebroken, ook wel fermentatie genoemd. Daarna wordt een gedeelte ervan alsnog door het lichaam opgenomen. Deze fermenteerbare vezels leveren dus energie (kilocalorieën) en komen voor in onder andere brood, muesli, linzen en bananen. Een deel van de fermenteerbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd. Dit zijn voedingsvezels die selectief de groei en/of activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren. Daarmee kunnen ze de gezondheid van het lichaam bevorderen.

Het deel dat niet wordt gefermenteerd, de niet-fermenteerbare vezels, verlaat het lichaam zo goed als onveranderd via de ontlasting. Deze vezels leveren geen energie voor het lichaam. Niet-fermenteerbare vezels zitten vooral in de celwand en schil van plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, fruit, groenten en peulvruchten. De meeste vezelrijke voedingsmiddelen bevatten beide varianten vezels, al kan de verhouding tussen fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels wisselen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag