Gelei is, net als jam, op basis van vruchten. Volgens de warenwet moet gelei minimaal 50% vruchtensap en maximaal 50% suiker bevatten. Wanneer dit niet het geval is, wordt het kunstgelei of afdekgelei genoemd.
De ingrediƫnten in gelei zijn bijna gelijk aan de ingrediƫnten voor jam:

  • Vocht. Voor gelei moet dit bestaat uit vruchtensap. Voor afdekgelei mag ook gebruik gemaakt worden van water eventueel in combinatie met vruchtensap of vruchtenpuree. Belangrijk is dat het glad is, zodat er ook een gladde gelei ontstaat.
  • Suiker. Zorgt voornamelijk voor de zoete smaak en helpt bij het conserveren.
  • Bindmiddel. Omdat er in gelei minder vruchten zitten, zal er ook minder pectine aanwezig zijn. Het toevoegen van extra bindmiddel, zoals pectine en alginen, zorgt voor voldoende stevigheid.
  • Kleurstoffen. Wordt toegevoegd om de natuurlijk kleur te ondersteunen.
  • Smaakstoffen. Wordt toegevoegd aan neutrale gelei voor extra smaak of om de bestaande smaak te ondersteunen.
  • Conserveermiddelen. Wordt gebruikt om het bederf tegen te gaan.

Gelei wordt vooral gebruikt om:

  • Het product extra glans te geven.
  • Uitdrogen tegen te gaan.
  • Als vulling in gebak.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag