Koolzaadolie is een plantaardige olie geperst uit de zaden van koolzaad (Brassica napus) en raapzaadolie is een plantaardige olie geperst uit de zaden van raapzaad (Brassica rapa). Beide soorten lijken sterk op elkaar, waarbij de namen in de praktijk door elkaar heen worden gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas, terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse plant is. Volgens de Codex Alimentarius vallen beiden gewassen onder dezelfde definitie.

De planten worden voornamelijk verbouwd voor de olie. In april en mei kleuren de bloemen van de planten geel, waarna de zaden in juni en juli geoogst kunnen worden voor het persen van olie. De oliesoorten hebben een gelige kleur en een neutrale smaak. Koudgeperste koolzaad- of raapzaadolie heeft meer kleur en een enigszins nootachtige smaak.

Koolzaadolie heeft een hoog rookpunt waardoor het geschikt is voor frituren en bakken. De koudgeperste variant kan vanwege het smaakbehoud echter beter koud worden gebruikt. Door de neutrale smaak kan koolzaadolie in verschillende producten worden verwerkt, waarbij het belangrijk is dat de smaak van de olie niet te veel overheerst in het product.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag