Palmpitolie en palmolie zijn beiden plantaardige oliesoorten die worden gemaakt uit de palmvrucht van de oliepalm (Elaeis guineensis). De bomen groeien in gebieden met tropisch klimaat, al vindt de productie van palmolie voornamelijk plaats in Indonesië en Maleisië.

De vruchten zijn oranjerood, met een gele onderkant en zwarte bovenkant. Ze zijn langwerpig, eivormig en ±5 centimeter groot. De vruchten zitten vast aan grote trossen met honderden tot duizenden stuks. Vanaf het derde levensjaar geeft de palmboom het hele jaar door vruchten en gaat zo’n 25-30 jaar mee.

Door de vruchten binnen 24 uur na oogsten te stomen en vervolgens te persen komt de olie vrij. De olie afkomstig uit het persen van het vruchtvlees wordt palmolie genoemd en heeft een oranje-roodachtige kleur, die wordt veroorzaakt door het caroteengehalte in het vruchtvlees. Palmolie wordt geraffineerd om kleur-, smaak- en geurloos te worden. Palmpitolie wordt gewonnen door het persen van de zaden in de vruchten en heeft een wit tot lichtgele kleur.

Beiden soorten heb een hoog gehalte aan verzadigd vet en zijn vergelijkbaar met kokosolie. Ze zijn op kamertemperatuur semi-vast, kunnen op hoge temperaturen worden gebruikt en zijn langer houdbaar.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag