Suiker kan worden gewonnen uit suikerriet en suikerbiet. Het verschil tussen riet- en bietsuiker is de afkomst: bij suikerriet zit de suiker in de stengel, bij suikerbieten in de wortel. De suiker (sacharose) uit breide bronnen is identiek.

Er is verschil in de groeiwijze tussen de twee gewassen. Rietsuiker die in Europa wordt verkocht is wat donkerder van kleur. Dit komt doordat het korter wordt gecentrifugeerd dan bietsuiker, waardoor er een beetje (melasse)stroop achterblijft. Bovendien groeit suikerriet alleen in tropische landen als Suriname, Peru en Java. Suikerbiet wordt in koudere klimaten verbouwd, zoals in Nederland.

Rietsuiker is niet gezonder dan bietsuiker. Rietsuiker bevat wel een heel klein beetje mineralen. Deze hoeveelheid is zo laag dat dit geen bijdrage levert aan het halen van de dagelijkse aanbevelingen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag