Roomijs en melkijs zijn beiden ijssoorten op basis van zuivel, maar hebben verschillen in de samenstelling en smaak. In het consumptie-ijsbesluit van de warenwet zijn eisen vastgelegd waaraan deze ijssoorten horen te voldoen.

Zo hoort roomijs:

  • Een melkvetpercentage van minimaal 5% te hebben. Deze eis is in 2009 aangepast, voor deze tijd was de eis met betrekking tot het melkvetpercentage 8%.
  • Een totaal droge stofgehalte van tenminste 30% te bevatten.

Melkijs daarentegen:

  • Heeft een lager minimaal melkvetgehalte van 2,5%.
  • Bevat minimaal 6% vetvrije droge melkbestanddelen.
  • Heeft een totaal droge stofgehalte van tenminste 25%.

Beiden ijssoorten mogen geen ander vet en eiwitten bevatten dan melkvet en melkeiwitten. Het melkvet aanwezig in het ijs zorgt voor smaak, is smaakdrager voor andere smaakstoffen en beïnvloed het smeltgedrag in de mond. Het zorgt met name bij roomijs voor de kenmerkende romige smaak.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag