Een stroopwafel is een bekend Nederlands product dat afkomstig is uit Gouda. Het  is een uit twee laagjes bestaande wafel waartussen stroop zit. De eerste stroopwafels zouden afkomstig zijn uit het begin van de 19e eeuw, waarbij de producten toen beter bekend stonden als Goudse Stroopertjes. Later is dit overgegaan in siroopwafels. Tegenwoordig staan deze wafels in de volksmond voornamelijk bekend als stroopwafels, terwijl het minder gebruikte siroopwafel vaker nog door de ambachtelijke bakkerijen wordt gebruikt.  

Stroopwafels stonden vroeger bekend als de armenkoeken. In het deeg werden oude koeksnippers en stroop gebruikt, waardoor het goedkoop was om te maken. Door de enorme populariteit van de  stroopwafels ontstond er veel vraag en nam het aantal stroopwafelbakkers toe. Tegenwoordig worden de koekresten in een zak verkocht of verwerkt in andere producten zoals ijs.

Elke bakker heeft zijn eigen recept voor het deeg en de stroop, waardoor de smaak en het formaat per stroopwafel sterk kunnen verschillen. Sommige stroopwafels bestaan daarbij uit twee wafels met stroop ertussen, terwijl andere bestaan uit een doorgesneden wafel met stroop ertussen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag