Koek is er in vele soorten en smaken, maar er is aan de basis al onderscheid te maken, afhankelijk van de manier waarop de koek gebakken wordt:

  • Snijkoek¬†
  • Aangelegde koek
  • Kantkoek

Bij snijkoek wordt het deeg ineens op de plaat gedrukt, gestreken met volle koffiemelk en na het bakken gesneden. Dit vindt plaats bij koek dat geen vulling heeft die tegen de zijkant zit, zoals ontbijtkoek, oude wijvenkoek en andere snijkoek zoals notenkoek die alleen noten bovenop de koek heeft. Meestal gaan er 12 koeken op een plaat van 96 bij 26 cm.

Bij aangelegde koek wordt er een opstaande rand tussen de koeken gelegd of wordt er met een kwastje olie aan de zijkanten aangesmeerd waardoor ze niet tegen elkaar aan bakken. Dit gebeurt bij koek die aangezet is met bepaalde vulling zoals gemberkoek, rozijnenkoek of sukadekoek. Er gaan 11 koeken op een plaat van 96 bij 26 cm omdat voor deze aangezette koeksoorten rondom langs de randen van de plaat kantstukken koek gelegd worden. Ook die worden ingevet met olie.

Deze kantkoek wordt apart als zodanig verkocht. De koek is wat harder gebakken en daarvoor zijn ook liefhebbers.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag