Het verschil tussen straffe en zachte bloem ontstaat door gebruik van verschillende tarwerassen. Welke bloemsoort je gebruikt, is afhankelijk van het product dat je gaat maken.

Straffe bloem
Amerikaanse patentbloem is een straffe bloem en wordt gemalen van tarwe afkomstig uit landen met een landklimaat, zoals de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Australië. Dat levert harde tarwe op door de warmte en droogte met een hoog eiwitgehalte (±14-17%). Amerikaanse patentbloem gebruik je bij producten die tijdens het bakproces weinig moeten vloeien.

Zachte bloem
Inlandse patentbloem (ook wel Zeeuwse bloem genoemd) is een zachte bloem en wordt gemalen van zachte tarwe afkomstig uit Europa, bijvoorbeeld uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. In deze landen regent het veel, waardoor tijdens het rijpen een hoog enzymgehalte ontstaat in de tarwe. Het eiwitgehalte in zachte bloem is ±10%. Het lagere eiwitgehalte veroorzaakt tijdens het bakken een nadelig effect op de binding. Zeeuwse bloem wordt met name gebruikt voor producten waarvoor een vloeiende bakaard nodig is.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag