Vanille-extract en vanille-essence worden nog wel eens door elkaar gehaald.  Beide producten hebben een vanille-aroma, maar worden op verschillende manieren geproduceerd en bestaan uit andere bestanddelen.
Vanille-extract is een aroma gemaakt van natuurlijke vanille van de vanille-orchidee (Vanilla planifonia). Bij het maken van de het extract worden de vanillestokjes van lagere kwaliteit uitgeperst. De gekregen vloeistof wordt ingedampt tot een dikke, donkere pasta ontstaat. Hier wordt vervolgens water en alcohol aan toegevoegd om het product vloeibaarder en houdbaarder te maken. Ook is er vanille-extract met merg verkrijgbaar. Dit is een dikkere substantie en heeft de zaadjes (vanillemerg) van de vanillestokjes erin zitten. Twee theelepels vanille-extract staat tegenover het gebruik van een vanillestokje.
Vanille-essence is een aroma dat gemaakt is van scheikundig bereide vanille. Het hoofdbestanddeel van vanille is vanilline en kan ook langs de chemische weg uit kruidnagel en hout worden verkregen. De vanilline is chemisch identiek en mag dan ‘natuur identiek’ worden genoemd. Het voordeel van vanille-essence is dat de geur minder snel vervliegt, maar deze is daarentegen wel minder natuurgetrouw. De geur en smaak van vanille-essence zijn erg sterk waardoor het gebruik van enkele druppels vaak al genoeg is.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag