Elke graankorrel bestaat uit drie hoofdonderdelen: de meelkern, de zemel en de kiem. Het grootste gedeelte van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevinden zich in het buitenste gedeelte van de graankorrel. Dit geldt in dezelfde mate voor spelt als voor tarwe.

Om van graankorrels brood te kunnen maken moet deze eerst gemalen worden. Wanneer de gehele korrel wordt vermalen, dan blijven ook de belangrijke voedingsstoffen behouden. Dit is volkorenmeel. Wanneer het buitenste gedeelte van de korrel er uit wordt gezeefd en alleen het binnenste gedeelte van de korrel wordt gebruikt, heet het bloem. Bloem bevat minder voedingsstoffen dan volkorenmeel. Brood dat gemaakt wordt van volkorenmeel is het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Kortom: er is geen verschil tussen volkoren spelt en volkoren tarwe. De term volkoren geeft aan dat de hele korrel is gebruikt in het meel.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag