Jambolan (Syzygium cumini) is een boom die van oorsprong voorkomt in Sri Lanka en India. Tegenwoordig is de plant geïntroduceerd in verschillende tropische gebieden. De jambolan is familie van de kruidnagel. De plant wordt onder andere geteeld vanwege de gelijknamige vrucht die in, onder andere, Suriname zeer bekend is. De vruchten groeien aan de boom in trossen met een paar tot veertig stuks.

De vruchten zijn rond of ovaal van vorm met een gladde en glanzende schil. De lengte van de jambolan ligt tussen de 1,5-3 centimeter lang. De schil begint met een groene kleur, die door het rijpen overgaat in een roze en uiteindelijk een donkerpaars tot zwarte kleur. Het vruchtvlees is erg sappig en heeft een witte of paarse kleur. De kleur van jambolan geeft tijdens het eten af op de tong, waardoor deze een paarse kleur kan krijgen. Het vruchtvlees heeft een zoete smaak met een zuurtje erin.

Jambolan kan worden verwerkt in verschillende brood- en bakkerijproducten. Het kan op eenzelfde manier worden verwerkt als verse pruimen. Vers zijn ze te krijgen bij speciaalzaken, terwijl het sap voornamelijk te krijgen is bij toko’s.