Kafferkoren (Sorghum bicolor), ook wel durra of kafir genoemd, is een graansoort die behoort tot het geslacht sorgo (Sorghum) in de grassenfamilie (Poaceae). Het graan wordt ook wel verhandeld onder de Engelse naam sorghum. Het werd 5.000 jaar geleden in Ethiopiƫ gedomesticeerd, waarna het zich over Afrika heeft verspreid.

Van de plant wordt het zaad, botanisch gezien de graanvruchten, gebruikt als voedsel. Het is een eenjarig gewas dat, afhankelijk van het ras, tot vijf meter hoog kan worden. De compacte pluim kan tot 6.000 aren bevatten en is de plek waar de zaden zich bevinden. Na het oogsten worden bij sommige soorten de kafjes door het dorsen verwijderd, terwijl bij andere soorten de korrels gepeld moeten worden. De zaden hebben een witte, gele, rode of bruine kleur. De smaak van het graan is vrij neutraal.

Kafferkoren wordt verkocht als korrel of als gemalen product. Gemalen kan het worden gebruikt als een bloemsoort, al heeft het graan geen glutenbevattende eiwitten. Het is daarmee geschikt voor de productie van glutenvrije producten, maar kan ook aan bloem worden toegevoegd. Daarnaast kan de korrel worden gekookt en verwerkt als bijvoorbeeld rijst.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag