Kaliumchloride (KCl) is het chloridezout van kalium. De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de World Health Organisation. Kaliumchloride dient soms als gezonder alternatief voor keukenzout (meestal een mengsel van natriumchloride en kaliumchloride) en wordt gebruikt als zoutvervanger in de bakkerij. 
Van de minerale zouten is kaliumchloride de meest gebruikte vervanger van natriumchloride in de bakkerij, omdat het hetzelfde effect op de glutenontwikkeling in brooddeeg heeft als natriumchloride. 

Kaliumchloride heeft naast een zoute smaak, ook een bittere, chemische, metaalachtige bijsmaak. Hierdoor is vervanging van natriumchloride door kaliumchloride in het algemeen beperkt tot 25-30 procent. In brood is vervanging van meer dan 10-20 procent natriumchloride voor kaliumchloride al merkbaar.
Om de toepassing te vergroten wordt kaliumchloride vaak gecombineerd met andere producten of technieken – voornamelijk om de bijsmaak te maskeren. Zo kan de kristalstructuur worden aangepast of kan kaliumchloride worden gecombineerd met het aminozuur L-lysine, de zoetstof trehalose of smaakversterkers als MSG (mono sodium glutamaat), gistextracten of aroma’s.

Voor mensen met een slechte nierfunctie of mensen met bepaalde medicatie is een verhoogde inname van kalium niet wenselijk. Het advies is dan ook om consumenten te informeren wanneer er in de bakkerijproducten kaliumchloride wordt gebruikt. 


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag