Kandeel is een typische Oudhollandse likeur die sinds de 17e eeuw bij kraamfeesten wordt geschonken. Het werd hierbij voornamelijk aan kraamvrouwen geschonken, vanwege de versterkende en heilzame werking die het drankje zou hebben. Van oudsher werd het gecombineerd met een deel ongeslagen en ongezoete room.

Kandeel heeft een gele kleur en romige smaak en bevat een alcoholpercentage rond de 17%. Vanwege het gebruik van eidooiers en brandewijn, heeft kandeel wat weg van advocaat. De smaakstoffen die in kandeel worden gebruikt, geven de kandeel zijn onderscheidende smaak in vergelijking met advocaat. Door het ontstaan van het product in de 17e eeuw, werden destijds al de specerijen die via Amsterdam werden aangevoerd in het drankje gebruikt. Hierbij kan worden gedacht aan kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, sukade, vanille en curaƧaoschillen. Daarnaast worden suiker en honing toegevoegd om de drank zijn zoete smaak te geven.

Kandeel kan op dezelfde manier als advocaat worden verwerkt in producten. De romige smaak combineert goed met verschillende zoete gerechten en kan bijvoorbeeld dienen als smaakmaker in puddingen, gebak en als vulling in chocoladeproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag