Katoenzaadolie is een plantaardige olie die wordt gemaakt van katoenplanten (Gossypium hirsutum en Gossypium herbaceum). Het is een eenjarige struik die naast katoen ook zaden levert. Deze zaden zijn te vinden in doosvruchten, waar ze met 30-40 zaden bijeen zitten. De zaden hebben de grootte van een erwt en bevatten de olie (18-26%) die rijk is aan linolzuur. De productiegebieden voor katoenzaadolie zijn Oost-Europa, India, Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Mexico, Noord-Afrika en China.

Katoenzaadolie is lichtgoud en helder van kleur. De diepte van de kleur is hierbij afhankelijk van de mate waarin de katoenzaadolie is geraffineerd. Door het raffineren van de olie, worden deeltjes uit de olie gefilterd, waardoor een lichtere olie ontstaat die tot een hogere temperatuur kan worden verhit. Katoenzaadolie heeft een milde smaak en is stabiel, wat zorgt dat het andere smaken niet overheerst en het een langere houdbaarheid heeft. Het wordt daarom veel in de industrie gebruikt bij voorverpakte producten en is geschikt voor het frituren van producten. Verder kan het als vloeibaar vet worden gebruikt in brood- en banketproducten, waarbij een neutrale smaak de voorkeur heeft.