De bagel is een rond broodje met in het midden een gat dat afkomstig is uit de Joodse gemeenschap. Het is een traditioneel broodje dat vroeger bij bar mitswa’s werd gegeten, maar tegenwoordig wordt het vrijwel overal en altijd gegeten. De eerste vermelding van de bagel komt uit een Joodse gemeenschap in Polen in 1610. Aan het begin van de 20e eeuw is de bagel, samen met Joodse immigranten, naar New York gekomen waar het broodje populair is. Bagels worden horizontaal doorgesneden, eventueel geroosterd, en worden belegd en gegeten als sandwich.

Opvallend bij de bereiding van de bagel is dat deze voor het bakken nog kort gestoomd of zelfs gepocheerd worden. Zo zwelt het deeg in het water op, waarna deze tijdens het bakken niet meer verder rijst en zijn typische compacte kruimstructuur krijgt. Door het bakken in de oven ontstaat vervolgens de bruine en soms krokante korst van het broodje. Bagels worden vaak met zaden, zoals sesamzaad, maanzaad, karwijzaad, maar ook zonnebloempitten, zeezout en gesnipperde ui zijn decoraties voor de broodjes. Naast de witte versie zijn ook volkoren-, rogge- en grofvolkorenbagels te vinden in Joodse bakkerijen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag