Amarant (Amaranthus) is een plantenras van eenjarige, kruidachtige planten uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Binnen dit ras bestaan meer dan 60 verschillende soorten planten, waarbij de meest gecultiveerde soorten Amaranthus caudatus L., Amaranthus cruentus L., en Amaranthus hypochondriacus L. zijn. De planten komen van oorsprong uit Centraal- en Zuid-Amerika, waar het 8.000 jaar geleden al als graansoort werd verbouwd.

Amarant is een pseudograan, wat betekent dat het geen gluten bevat, maar wel gebruikt en verwerkt kan worden als een graan. De plant kan er per soort verschillend uitzien, maar de zaden zijn altijd gegroepeerd in trossen die op kunnen lopen tot een gewicht van één kilogram. De zaden zijn rond van vorm en hebben een witte tot bruine of gele kleur. Het formaat is vaak niet veel groter dan dat van maanzaad. Het heeft een aardse, volle en iets zoete smaak.

Amarant kan niet rauw gegeten worden, omdat dit door de mens niet verteerd kan worden. Het wordt verteerbaar door het product te koken, zoals rijst, door het te poffen of het te roosteren. Daarnaast kan gemalen amarant als aanvulling op bloem worden gebruikt in brood of banketproducten, waarbij dit mede zorgt voor een smeuïger product.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag