Cannoli is een Italiaans gebakje dat zijn oorsprong kent in Sicilië. Tegenwoordig behoren de gebakjes tot de traditionele Siciliaanse keuken en zijn met name ook bekend in de Amerikaans-Italiaanse keuken. Cannoli betekent kleine buis in het Italiaans en is de meervoudsvorm. In Italië wordt er daarom gesproken over cannole. Vroeger werd het traditioneel met Italiaans carnaval geserveerd, waar het als vruchtbaarheidssymbool werd gezien. Tegenwoordig is cannoli het gehele jaar verkrijgbaar.

Cannoli zijn buisachtig gevormde schelpen van deeg dat wordt gefrituurd of gebakken. Hiervoor worden speciale buisjes gebruikt waar het deeg omheen wordt gevouwen voor het garen. Het deeg lijkt op een variatie van een zanddeeg waar marsala als smaakmaker aan wordt toegevoegd. Na het bakken en afkoelen van de schelpen, worden deze kort voor serveren gevuld om te voorkomen dat de schelpen zacht worden. De romige vulling is op basis van ricotta en kan op smaak worden gebracht met verschillende garnituren. Voorbeelden hiervan zijn chocolade, noten en gedroogd fruit.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag