Cognac is een sterk alcoholische drank die wordt verkregen door witte wijn te destilleren. Er zijn een aantal eisen waaraan cognac moet voldoen om deze benaming te mogen krijgen. Zo mogen er alleen bepaalde druivenrassen voor worden gebruikt, moet het dubbel worden gedestilleerd, minimaal 2,5 jaar in houten vaten worden gerijpt en een alcoholpercentage van ten minste 40% bedragen. Ook is het product gebonden de streek Cognac in Frankrijk.

Het productieproces bestaat uit het persen van de druiven en deze in 5-7 dagen te fermenteren tot een zure, troebele wijn met een alcoholpercentage van 8-10%. De wijn wordt een eerste maal gedestilleerd totdat een soort brandewijn is verkregen met een alcoholpercentage van 30%. Een tweede destillatie zorgt ervoor dat het alcoholgehalte stijgt naar 70%. De drank wordt vervolgens minimaal 2,5 jaar op houten vaten gerijpt. Bij het bottelen wordt water toegevoegd om op een alcoholpercentage van 40% te komen.

Cognac geeft een verfijnde smaak aan producten. Het combineert goed met fruitsoorten, zoals appel, peer en sinaasappel, maar ook met specerijen zoals kaneel. Behalve het gebruik van cognac als smaakmaker in bakkerijproducten, wordt het ook gebruikt bij andere likeuren als aanvulling op de smaak.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag