Crème au beurre betekent eigenlijk botercrème. Het is een crèmesoort die wordt vervaardigd op basis van banketbakkersroom. De crème heeft een gladde textuur en een minder zoete smaak in vergelijking met andere crèmesoorten.

Een crème au beurre wordt bereid van de volgende grondstoffen:

  • Vetstof. Bij voorkeur wordt hier roomboter voor gebruikt vanwege de smaak, maar ook crèmemargarine kan worden gebruikt.
  • Banketbakkersroom. Bestaat uit eibestanddelen, suiker en eventueel zetmeel. Deze grondstoffen zorgen voor het binden van het vocht, waardoor een homogene massa kan ontstaan. 
  • Eventueel suikers. Deze kunnen worden toegevoegd in plaats van een deel banketbakkersroom voor een zoetere smaak en langere houdbaarheid van de crème. De meest gebruikte suikers die hiervoor worden gebruikt zijn fondant of poedersuiker. Deze lossen snel en goed op in de crème zonder dat suikerkorrels aanwezig blijven.

Vanwege de hoge hoeveelheid melkbestanddelen is crème au beurre het minst lang houdbaar van alle crèmesoorten. Het toevoegen van extra suikers in plaats van banketbakkersroom zorgt voor een langere houdbaarheid, afkomstig van het conserverende vermogen van suiker. Vanwege de kortere houdbaarheid en minder zoete smaak kan het worden gebruikt voor het dagelijkse banketwerk.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag