De angel food cake is een cake die van oorsprong uit de Verenigde Staten afkomstig is. Het recept werd voor het eerst gepubliceerd in The Confectioners’ Journal die uitkwam in April 1883. In een kookboek werd het voor het eerst gepubliceerd in 1884. De cake wordt vaak in een gladde, tulbandachtige vorm gebakken, waardoor het gelijkmatiger kan garen. Daarbij heeft het beslag meer oppervlakte om zich aan vast te trekken tijdens de volumetoename in de oven.

Angel food cake is een zeer luchtige cake, waarbij het kruim een lichte, witte kleur heeft. Zowel de textuur als de productie heeft iets weg van kapsel. Maar in vergelijking met andere beslagsoorten wordt er bij deze cake geen gebruik gemaakt van vetstof of eidooier. De basisgrondstoffen zijn eiwit, suiker en bloem. Daar kunnen nog smaakstoffen, zoals vanille of citroenrasp aan worden toegevoegd. Wijnsteenzuur of citroenzuur kunnen worden toegevoegd om de eiwitten stabieler te kunnen opkloppen.

Een angel food cake wordt vaak met (rood) fruit of citrusvruchten geserveerd. Daarnaast zijn er variaties waarbij specerijen in het beslag worden verwerkt, zoals nootmuskaat of kruidnagel. Vaak wordt er een lichte (vruchten)saus overheen gegoten, maar glazuur wordt ook toegepast.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag