Wat is kenmerkend voor de focaccia?
Focaccia is een Italiaans, plat vloerbrood dat van oorsprong afkomstig is uit Ligurië, de streek rondom Genua. De naam vertaald zich naar het Latijnse focus, wat haard betekent. De naam verwijst hierbij naar de steenovenvloer waarop het brood werd gebakken. Focaccia’s werden vroeger als eerste in de hete oven gebakken, voordat deze voldoende was afgekoeld voor de grotere familiebroden. Het brood wordt gebruikt als sandwichbrood of als bijgerecht.
De vorm van het brood kan rechthoekig, vierkant of rond zijn, maar kenmerkend is dat het een relatief groot en plat brood is met kleine deukjes in de bovenkorst. Het deeg lijkt op dat van pizzadeeg. Het bevat een bloemsoort met een hoog eiwitgehalte, water, zout, gist en olijfolie. Het brood wordt vaak belegd met garnituren, waarbij de simpele versie met olijfolie en zeezout voor veel Italianen de voorkeur heeft. Als garnituur worden ook vaak kruiden, groenten of kaas gebruikt. Het brood heeft de beste smaak wanneer deze nog warm en vers wordt gegeten. De houdbaarheid is mede afhankelijk van de gekozen garnituren.