De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie die voornamelijk wordt geteeld vanwege de gelijknamige vrucht. Frambozen zijn zamelvruchten, wat eigenlijk wil zeggen dat een grote hoeveelheid kleine, zelfstandige vruchten een nieuw geheel vormen. De kleur van de framboos in Europa is doorgaans rood, maar er zijn ook rassen die gele en zwarte vruchten leveren. Verse frambozen zijn sappig, zacht en hebben een zoete smaak.

De framboos is een van nature in Europa voorkomende plant, die van oorsprong op open plaatsen in bossen en langs de bosrand voorkomt. De framboos is daarbij het enige eetbare deel van de plant en wordt al sinds de Middeleeuwen geteeld. De plant is een heester waarvan de stengels tot twee meter hoog kunnen worden. Bij de zomerframboos dragen de tweejarige stengels vrucht, bij de herfstframboos zijn dit de eenjarige scheuten die de vruchten dragen.

Frambozen zijn populaire vruchten die veel in de bakkerij worden gebruikt. Ze komen in de handel voor als verse vruchten, diepgevroren vruchten, gedroogd, puree en als sap. Ze zijn geschikt voor het verwerken in verschillende brood- en banketproducten, zoals gebak, jam, gelei, ijs en bonbons.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag