De kweepeer (Cydonia oblonga), ook bekend als kwee of kweeappel, is een fruitsoort afkomstig van een boomsoort uit de rozenfamilie. De plant is nauw verwant aan de appel, peer en lijsterbes. In vergelijking met de appel en de peer, bloeit de kweepeer relatief laat, namelijk van mei tot juni.

Kweeperen zijn verkrijgbaar in twee vormen; de appel- en de peervorm. De smaak van de kweepeer kan per ras iets verschillen. Wanneer de vrucht rijp is, is het aroma van de vrucht goed te ruiken en heeft de vrucht een goudgele schil. Deze vruchten worden eigenlijk niet rauw gegeten, omdat het vruchtvlees op te hard en zuur is voor aangename consumptie. Het suikergehalte bij kweeperen ligt rond de 10-14%. Daarnaast bevatten de vruchten een hoog pectinegehalte. 

Door het hoge pectinegehalte worden de vruchten veel verwerkt in compote, jam, gelei en marmelade. Het verhitten van het fruit zorgt voor zachter vruchtvlees en zorgt ervoor dat de pectine wordt geactiveerd die een gelerende werking heeft op het product. De zoetere smaak komt op deze manier ook meer naar voren.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag