De peer (Pyrus communis) is een plantengeslacht dat de bekende vruchten, peren, voortbrengt. Het is een plantensoort die voornamelijk op het Noordelijk halfrond voorkomt. In Nederland is de peer, naast de appel, een van de meest gegeten fruitsoorten. Het perenseizoen vindt plaats tijdens de herfst.

De peer is een vrucht die bestaat uit drie lagen. Doordat sommige lagen een geheel vormen zijn de afzonderlijke lagen moeilijk te herkennen. De peer is een pitvrucht waarbij de pitten (zaden) in het midden van de vrucht in een klokhuis zijn verzameld. De schil is dun en heeft een groene kleur met eventueel een rode blos aan de zonzijde. De vorm varieert van rond tot langwerpiger.

Bij peren kan een verschil worden gemaakt tussen handperen en stoofperen. Handperen kunnen rauw worden gegeten, terwijl stoofperen eerst moeten worden gegaard voordat ze eetbaar worden. De handpeer heeft sappig, zacht vruchtvlees met een zoete smaak, terwijl de stoofpeer droog en hard vruchtvlees heeft. Na het koken van stoofperen wordt dit zacht. Naarmate peren rijpen wordt het vruchtvlees zoeter en zachter. Peren kunnen worden gebruikt in verschillende banketproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag