De perzik (Prunus persica) is een boomsoort die voornamelijk wordt geteeld vanwege de gelijknamige vruchten. De plant komt van oorsprong uit China, waarna het via Perzië (nu Iran) naar Europa is gekomen. De Latijnse benaming verwijst hierbij ook naar Perzisch. Tegenwoordig worden veel perziken gekweekt in Iran, Californië, Japan en rondom het Middellandse Zeegebied.

De vrucht heeft een ronde vorm met een zachte, licht pluizige, schil die oranje tot rood van kleur is. Het gemiddelde gewicht van een perzik ligt rond de 100 gram per stuk. Het vruchtvlees is sappig en zoet aromatisch van smaak, waarbij de geur van de vrucht fruitig moet zijn. De kleur van het vruchtvlees verschilt per ras. Zo zijn er rassen met wit, geel en rood vruchtvlees. In het centrum van de vrucht zit een harde pit. Bij een rijpe vrucht is het gemakkelijk om het vruchtvlees te verwijderen van de pit.

Van de perzik kan zowel de schil als het vruchtvlees worden gegeten, al kan de licht pluizige schil niet voor iedereen plezierig zijn om te eten. De vrucht is geschikt voor het gebruik als vulling, als basis of ter decoratie in verschillende brood- en banketproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag