Een Madeleinebeslag is een beslag op basis van amandelspijs. In vergelijking met andere amandelbeslagen heeft het meer weg van een cakebeslag dan een amandelbeslag. De smaak van amandel is daardoor ook minder aanwezig. Het geeft een vrij luchtig cakeje met een fijne structuur.

Een Madeleinebeslag wordt gemaakt van de volgende grondstoffen:

  • Amandelspijs.
  • Suiker.
  • Eieren.
  • Eidooiers.
  • Vetstof. Een relatief groot deel vetstof zorgt voor een smeuïg product waarin voldoende lucht kan worden opgeslagen.
  • Bloem. Een relatief groot deel bloem zorgt voor een goede bindkracht, wat nodig is vanwege het lagere amandelspijsgehalte.
  • Gehakte amandelen. Deze worden door het beslag gemengd. Als afwerking kunnen ook geschaafde amandelen worden gebruikt, die in de gesmeerde vormen worden gestrooid voor het vullen met beslag.

Een Madeleinebeslag wordt gebruikt voor het maken van de kleine schelpvormige cakejes die van oorsprong afkomstig zijn uit Frankrijk. Na het bakken worden deze cakejes geabricoteerd en transparant geglaceerd.