Een suikerappel, ook wel bekend als zoetzak, kaneelappel of schubappel, is een vrucht die aan de gelijknamige boom (Annona squamosa) groeit. De bomen groeien voornamelijk in subtropische gebieden, waaronder de Nederlandse Antillen en Suriname. De vrucht is naaste familie van de cherimoya. Belangrijk is het om vruchten te kopen die nog niet helemaal rijp zijn, maar deze te laten narijpen. Suikerappels zijn doorgaans vers te koop van juni tot en met september.

De vruchten die aan de boom groeien zijn zogenaamde verzamelvruchten, waarbij de vele vrije vruchtbladen van één bloem afzonderlijke vruchten vormen, die later weer tot één vrucht vergroeien. De suikerappel is rond of hartvormig waarbij de vrucht bij de steel is ingedeukt. De schil bestaat uit groen tot geelgroene en blauw gekleurde gesloten schubben, die openbarsten wanneer de vrucht rijp is. Zodra de vruchten zijn opengebarsten, wordt de houdbaarheid van de vrucht sterk verkort. Het vruchtvlees heeft een uitgesproken zoete smaak en is crèmewit van kleur. Wanneer de suikerappel rijp is, is het vruchtvlees zeer sappig, zacht en fijnkorrelig. Daarnaast bevat het vruchtvlees grote, zwarte, oneetbare pitten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag