Een wrijfdeeg is een zanddeeg dat luchtig en spuitbaar is. Door deze eigenschappen wordt het gebruikt voor het bereiden van koekjes. Wrijfdegen moeten luchtig zijn, het is de kenmerkende eigenschap van het deeg.

Een wrijfdeeg wordt bereid van de volgende grondstoffen:

  • Bloem. Afhankelijk van de eigenschappen wordt hiervoor patentbloem, Zeeuwse bloem of een combinatie van beiden gebruikt.
  • Vetstof. Hiervoor wordt roomboter of margarine gebruikt. Roomboter heeft een betere smaak, waarbij voorkeur wordt gegeven aan hooi- of stalboter vanwege het hogere smeltpunt. Als margarine heeft crèmemargarine meestal de voorkeur, al kan bij warm weer ook cakemargarine worden gebruikt.
  • Suiker. De soort is afhankelijk van het eindproduct.
  • Vocht. Hiervoor kan melk, eieren, eiwit, eidooier of water voor worden gebruikt. Het soort vocht is afhankelijk van de gewenste eigenschappen.
  • Eventueel smaakstoffen.

In vergelijking met een zetdeeg bevat het iets meer vetstof en vocht, maar minder suiker. Door de grotere hoeveelheid vetstof is het gemakkelijker het deeg luchtig te “wrijven”. Na het bereiden van het deeg moet deze direct worden verwerkt. Een wrijfdeeg kan niet worden bewaard. De vetstof in het deeg stijft op en wordt te stevig om te kunnen opspuiten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag