Glaçage, ook wel spiegel of chocoladeglazuur genoemd, is een halffabricaat dat wordt gebruikt om gebak af te werken. Door middel van doorhalen of overgieten wordt het op het gebak aangebracht, waarbij het een spiegelachtige glans geeft aan het product.

Een glaçage bestaat onder andere uit:

  • Water.
  • Glucosestroop.
  • Suiker.
  • Room of gecondenseerde melk. Voor een glaçage op basis van cacaopoeder wordt gebruikt gemaakt van room, terwijl bij het gebruik van chocoladecouverture vaak gecondenseerde melk wordt gebruikt.
  • Cacaopoeder of chocoladecouverture. Bij cacaopoeder ontstaat een zeer diepe, bijna zwarte kleur en heeft een zoetere smaak in vergelijking met een glaçage op basis van chocoladecouverture. Met chocoladecouverture kan ook gekleurde glaçage worden gemaakt. Verder heeft het een sterke glans en uitgesproken chocoladesmaak.
  • Gelatine. Hier kan zowel blad- als poedergelatine voor worden gebruikt. Het zorgt voor een stabiele laag die zich vasthoudt aan het gebak.
  • Eventueel kleurstof. Een kleurstof kan aan een glaçage met witte chocolade worden toegevoegd om deze te kleuren.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag