Hollandse korst is een benaming voor het bereiden van een korstdeeg volgens de Hollandse methode. Het kan worden gebruikt voor het produceren van verschillende soorten korstdeegproducten.

Kenmerkende voor deze bereidingsmethode is dat de vetstof in blokjes wordt gesneden, die vervolgens door het deeg wordt gedraaid. Het deeg wordt in vieren gevouwen en krijgt drie hele Hollandse toeren, waarbij het deeg rust krijgt tussen de toeren door.

Een Hollandse korst wordt bereid met de volgende grondstoffen:

  • 100% bloem. Dit hoort een bloem te zijn met goede kwaliteit eiwitten, zodat er voldoende water kan worden opgenomen en er elastische en rekbare gluten gevormd kunnen worden. Er is korstbloem beschikbaar die deze kwaliteiten bevat en waar geen ascorbinezuur aan is toegevoegd.
  • 100% vetstof. Er kan gebruik worden gemaakt van korstvet, boter of korstmargarine. Belangrijk is dat het deeg en de vetstof dezelfde consistentie hebben om het juist te kunnen verwerken.
  • 55% water. Het gebruik van koud water heeft de voorkeur om te voorkomen dat de deegtemperatuur oploopt.
  • 2% zout. Dit is bedoeld om de smaak te bevorderen. Een percentage boven de 6% zorgt voor een zeer taai en stug gluten.