Karwij (Carum carvi), ook bekend als kummel, is een tweejarige plant die behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae). De plant is veel in het wild te vinden in Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Daarnaast wordt het ook veel geteeld vanwege het zaad.

De specerij karwij bestaat uit de zaden van de plant, die botanisch gezien eigenlijk de tweezijdige splitvrucht van de plant zijn. Het heeft een prettig kruidig aroma, dat afkomstig is uit de etherische oliën carvon en limoneen in het zaad. Wat smaak betreft zit er een verschil tussen de wilde en gekweekte karwij. Wilde karwij is vaak kleiner van vorm, terwijl het een sterkere smaak heeft in vergelijking met gekweekte karwij.

Vaak wordt karwij met komijn verward, terwijl het toch een geheel andere specerij is. Het kan wel op vrijwel dezelfde manier worden gebruikt. Heel kan karwijzaad worden gebruikt als vulling of ter decoratie van producten. Hierbij is te denken aan zoutjes of broodproducten. Gemalen wordt het zaad vrijwel niet gebruikt. Ook wordt het jonge, groene blad van karwij wel eens gebruikt, wat een milde smaak heeft, die tussen peterselie en dille in ligt.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag