Wat is kenmerkend voor kervel?
Kervel (Anthriscus cerefolium) is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt als kruid gebruikt, met name in hartige producten. De kruiden zijn zowel vers als uit de vriezer verkrijgbaar. Gebruik de kervel vers in de producten door ze pas op het einde van de bereiding toe te voegen. Het is daardoor geen kruid dat meegekookt of gestoofd kan worden. Het te vroeg toevoegen aan het bereidingsproces kan zorgen voor aromaverlies en een minder aantrekkelijke kleur.
Kervel lijkt qua uiterlijk op gevederde, platte peterselie. Het heeft teergroene, sierlijk gevormde blaadjes en is een relatief kleine plant. Net zoals bij peterselie heeft kervel ook variƫteiten met sterk gekruld blad. De smaak van de plant is enigszins anijsachtig. De geur is subtiel en, in vergelijking met peterselie, minder aanwezig. De plant is het smakelijkst wanneer de jonge blaadjes worden geplukt, voordat de plant heeft gebloeid. Het aroma van de kervel is zo het fijnste.