Laurier (Laurus nobilis) is een plant uit de laurierfamilie (Lauraceae). De bladeren van deze plant worden als smaakmaker in verschillende producten gebruikt. Laurierbomen groeien in het gehele Middellandse Zeegebied. De bladeren worden voornamelijk gedroogd gebruikt, omdat ze vers ook vrijwel niet in de handel voorkomen. Gedroogd blijven de smaken een lange tijd behouden, al kan de smaak wel op den duur vervliegen. De bladeren zijn geschikt om verschillende soorten producten op smaak te brengen, waarbij het in een vloeistof kan worden getrokken of gekookt om de smaak uit de bladeren te onttrekken. Het blad is niet eetbaar en blijft hard, zelfs na langdurig meekoken, en moet daarom worden verwijderd voor consumptie.

De bladeren zijn ongeveer 5 centimeter lang en hebben een ovale vorm met iets gegolfde rand. Het zijn relatief dikke bladeren, die door het drogen wel dunner worden. Gedroogd hebben de bladeren een grijsgroene kleur. Wanneer de bladeren te lang zijn bewaard, ontstaat een bruine kleur en worden de bladeren bros. De smaak van laurier is aromatisch-bitter, die niet door een ander kruid of specerij kan worden vervangen. Het combineert goed met veel verschillende soorten producten, met name hartige.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag